Az MVM Optimum Zrt. egy olyan, napelemparkból és energiatárolóból álló megújuló energiát termelő rendszer és energiaközösség kialakítását, illetve működését támogató mintaprojekt megvalósítását tűzte ki céljául, ami a környezettudatos, a klímaváltozás ellen tenni akaró magánszemélyek, kisvállalkozások és önkormányzatok számára nyújt megújuló és innovatív energiaellátási megoldást. - áll Keszthely Város Önkormányzata és az MVM Optimum Zrt. közös közleményében.

 A Várvölgyi út mentén elterülő, Gyenesdiással határos önkormányzati területre telepítenek napelemparkot és energiatárolót. Az önkormányzat korábban meghirdetett klímastratégiai célkitűzéseinek megvalósításához is segítséget nyújt ez a projekt. Az MVM Optimum Zrt. az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert forrást. Ez által egy olyan energiaközösséget, illetve annak működését támogató mintaprojektet valósít meg Keszthelyen, ami a környezettudatos személyek számára nyújt innovatív energiaellátási megoldást. - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

 

 

A projekt mintegy 404 millió forintból valósul meg, melyhez az ITM 235 millió forinttal járult hozzá. A fennmaradó összeget önerőből az MVM Optimum biztosítja. Keszthely városa a területtel járul hozzá a mintaprojekt megvalósításához.

A mintaprojekt első körében 20 lakos, 5 kkv és az önkormányzat bevonásával szűrik le a tapasztalatokat. Az energiaközösségben résztvevők számára lehetőség nyílik olyan közösségi beruházásban részt venni, amely lehetőséget biztosít az energiaköltségek és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

Az együttműködési megállapodást 2021. szeptember 28-án írták alá a felek.

 

 

 

A projekt száma: 2020-3.1.4-ZFR-EKM-2020-00003

A projekt címe: „Energiaközösségek Magyarországon – Mintaprojekt az energia közösségek és az általuk tulajdonolt közösségi napelemparkok létrehozására és fenntartható működési modelljeik kialakítására”

Megvalósításának időszaka: 2021. április 1. – 2023. március 31.

A projekt teljes költségvetése 403.981.000 Ft, melyből az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított támogatás összege 235.415.650 Ft, az MVM Optimum által biztosított önerő mértéke 168.565.350 Ft.

 

 

Keszthelyen hoz létre hazánkban az elsők között energiaközösséget az MVM Optimum Zrt. A beruházás keretében egy mintatelepülésként fog szolgálni a város, ahol első körben 20 lakos, 5 vállalkozás és az önkormányzat bevonásával szűrik le a tapasztalatokat. A projekt célja, hogy minél több ember számára tegyék elérhetővé a megújuló energia használatát. - Keszthely TV tudósítása

 

Az MVM Optimum és Keszthely Város Önkormányzata hazánkban az elsők között hoz létre energiaközösséget - MVM Optimum Zrt. közlése a honlapjukon

 

További médiamegjelenések:  

ORIGO - Az ország első energiaközösségét hozzák létre Keszthelyen

Napi.hu - Keszthely bevonul a legeslegújabbkori történelembe

Világgazdaság - Keszthelyen indul a nagy energiakísérlet

Magyar nemzet - Kisimítják a zöldáram csúcsait

GreenLine - Keszthely kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, a zöld gondolatot