A Zöld élet/ Lebegés objekt installációk nyáron bemutatott része volt a roverhotel is, mely most helyet kapott a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület javaslatára az Erzsébet-ligetben. A zöldterület északi részén még természetes talajtakaró növényzet van, ami ideális méhlegelő, ezért helyezték ide a rovarhotelt.

A képzőművészet segítségével hívták fel a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára. A Fő téren, augusztus 20-án nyílt kültéri tárlat egy alkotói pályázat útján valósult meg a keszthelyi klímastratégiai projekt keretén belül. Kizárólag természetes anyagokat használhattak a művészek, így tett Murányi Marcell is, aki ezt a sokak tetszését elnyerő rovarhotelt készítette.

A rovarhotel az Erzsébet-ligetben kapta meg új otthonát. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület javasolta a városvezetésnek, hogy vásárolják meg az alkotást, végül ingyen adta oda azt a budapesti művész.A VÜZ munkatársainak segítségével helyezték el a civil szervezet tagjai a rovarhotelt.

Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke: „A ligetnek ez a területe az, ahol még természetes a talajtakaró növényzet, kaszáló rétnek is nevezhetnénk, ahol tavasszal, nyáron, ősszel vadvirágok nőnek. A rovarok, akiket várunk ide a rovarhotelbe, találnak maguknak mézelő helyet, ez igazi méhlegelő lesz és reméljük, hogy tényleg betelepszenek a rovarok.” 

A rovarhotelek olyan ember által készített építmények, melyekben ideális otthonra lelhetnek a rovarok. Elsősorban például a magányosan élő méhfajtáknak nyújthat menedéket, de más beporzók is megtelepedhetnek ezekben a szálláshelyekben. A rovarhotel segít az egészséges ökoszisztéma fenntartásában, ugyanis a rovarok nélkül a természet egyensúlya felbomlik. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

https://www.youtube.com/watch?v=xt0zfJw7SYA

 

Nem először fordult elő, hogy a rovarokra figyelmet fordított a város vezetése. A Kutyás Park és Piknikkert kialakítása során levágásra kerülő gallyakból Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő szakszerű irányításával az élőlények számára megfelelő lakhelyet alakítottak ki.